zaterdag 26 mei 2012

Runapps – CardioTrainer: Eenvoudig harteloos

Voor sommige hardlopers gaat het niet om het aftrainen, maar om het afvallen. Zolang je loopt, kan je niet eten. Als je stevig hebt gelopen, kan je de eerste tijd niets door je keel krijgen. En tegen de tijd dat je de zakken chips wil openscheuren wordt het tijd om naar bed te gaan.

Niet verwonderlijk dat rituele calorieënverbranding op vrijwel elke app aanwezig is. Helaas is ons lichaam zo energie-efficiënt dat wat er in een uurtje hardlopen verbrandt, met vijf minuten snacken te compenseren valt. Hardlopen op zich is dus niet goed voor de lijn. Geen chips kopen, daar val je pas van af! Het gaat om de instelling, en als je de endorfinetrance tijdens het lopen gebruikt om jezelf daarmee in te prenten, komt het wel goed.

De makers van CardioTrainer komen uit de afvalbranche. De focus ligt niet op gft en inzameling, maar op gps en inname. In de betaalde versies krijg je een trainingsmodule voor gewichtsverlies en de mogelijkheid om tegen jezelf te lopen. Dan kom je jezelf dus ongetwijfeld vaak tegen.


Cardiotraining is de vorm van inspanning die bij relatief laag tempo het meeste vet verbrandt, en dat is dan weer goed voor je hart. En voor je honger. Na afloop van een training krijg je meteen te zien welk voedsel je gecompenseerd hebt. Een stop na een paar seconden is al bijna een enthousiaste aardbei, een uurtje echt aan de slag toont twee rijpe avocado’s. Die aanblik stimuleert me direct om een boodschappenlijstje op te tuigen met alle ingrediënten voor een feestelijke Mexicaanse maaltijd. Vergeet de zure room niet. En een traytje corona’s. Ay-ay-ay.

Simpel is het toverwoord voor CardioTrainer. En simpel is goed voor een loopapp. De schermen zijn helder, met grote knoppen waardoor je niet hoeft te priegelen. Ondanks deze afgeslankte lay-out zijn er veel praktische opties aan boord; hartslagmeting, aftellen voordat je begint, automatisch stoppen als je even stil staat, gps-kaart, prestatie delen op Facebook en Twitter, muzieklijsten spelen, en een welluidende stem voor voice feedback op in te stellen tijden of afstanden.

Alles is Engelstalig, maar de eenheden zijn naar Europese leest te schoeien. De nauwkeurigheid van de gps is in te stellen, en de betrouwbaarheid ervan behoort tot de beste van de runapps die ik tot nu toe getest heb.


De site is ook simpel. Meer dan simpel. Als de app slank is, dan is dit anorexia. Het voegt niets toe, anders dan de schermgrootte. Je kan je kaartjes en statistieken zien, en dat is het. Dus geen hartslaggrafieken, vreemd genoeg. De app zelf heeft wel een hartslaggrafiekje, maar daarvan is de schaal (en dus je hartslagfrequentie) nou net niet te lezen. Beetje harteloos.

Samenvattend, een heel prettige app om mee op pad te gaan. Als je wil trainen op hartslag, dan is uitgerekend CardioTrainer niet de app to go, maar wie een degelijk loopmaatje met voldoende andere functies mee wil nemen, die kan hiermee vast goed overweg. Smakelijk!

Disclaimer. Ik test apps voor eigen plezier en deel mijn bevindingen onderbouwd, maar zonder wetenschappelijke pretentie. Mijn device is een Samsung Galaxy SII Android smartphone, huidige versie 2.3.5. Ik word niet gesponsord door de makers van de app (of hun concurrenten). Verbeteringen, aanvullingen en tips over andere runapps zijn welkom, maar worden niet per definitie doorgevoerd. Zie ook http://hoofdophol.blogspot.com/2012/04/runapps-het-warmlopen.html en mijn andere blogs voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten