maandag 10 december 2012

Der Tijden

Over anderhalve week houdt de eeuwigdurende kalender van de Maya's het voor gezien. Mooi is dat. Natuurlijk geen Maya meer in de buurt om garantie van te krijgen, dat hebben die gasten weer slim gespeeld.

In Zuid-Frankrijk stroomt het dorpje Bugarach nu vol met openbaringsadepten, die niet alleen overtuigd zijn van het naderende einde, maar ook van de overlevering dat aldaar wonende ruimtewezens op de bewuste dag van aarde zullen opstijgen en de aanwezige mensjes met zich mee zullen nemen. Dat zijn wel heel veel aannames in een keer. Waarom zou je je als alien in een Frans gehucht verbergen? Als dat een kwestie is van een lollig tweede huisje met wijnkelder dan zijn de voortdurende belastingverhogingen wel reden genoeg om de aarde te verlaten; daar is geen apocalyps voor nodig. En wanneer kennelijk iedereen weet dat je daar zit, dan heb je als superieur ras aardig gefaald op het niveau van de padvinderscompetentie der camouflage. Wat stelt de rest van je kunstjes dan nog voor, vraag ik me af. Bovendien, als je uiteindelijk je intergalactische caravan aankoppelt om de ineenzijgende aardbol vaarwel te zeggen, hoe haal je het dan in je eivormige kop om deze af te vullen met verdwaasden die denken dat een ritje over de autoroute des étoiles vergelijkbaar is met het aardse leven in de Vinex-wijk.

Alle eerdere profeten die de laatste dagen verkondigden, voor zover in het verleden, kwamen van een koude kermis thuis. Nu is dit geen garantie dat de Mayaanse tijding geen bewaarheid kan worden, maar wat een matig onderbouwde argumenten. Het boek is uit? Dan begin je toch weer opnieuw!

Degenen die nu geloven de doemsdag te zien naken, hebben ook wel een erg makkelijke oplossing gekozen voor het vraagstuk wat te doen met Ome Karel met de feestdagen. En hun geloof in complotdenken, waarin de overheid dit alles geheim voor ons wil houden, is van een amateuristische soort. Als je echte paranoia wilt, dan snap je dat de regering onder één hoedje speelt met zowel extraterrestials als de uitgevers van Mayakalenders, en dat de echte finale dag een week later valt, net als iedereen denkt dat het wel mee gaat vallen.

Voor de sombere aanhangers van dit soort theorieën valt het straks niet mee. Heb je net het Einde Der Tijden overleefd, moet je vervolgens nog Kerstmis zien door te komen.


Vandaag is mijn eigen kalender aan z'n laatste blaadje. Nog een jaar totdat de bijl valt voor de halve eeuw. Geen reden om bij de Vaalserberg m'n duim omhoog te steken voor een lift naar de ruimte. Ik hang de nieuwe uitgave op en begin weer met scheuren. Dag voor dag. Als de het einde nabij is, dan zij dat zo. Hoever wil je vooruit kijken? Hoeveel zorgen wil je je maken over wat nog niet gebeurd is?

Het is de waarheid; het einde is nabij. Het kan een paar decennia duren, voor de jongelingen wel een eeuw, maar het is aanstaande. Leef in het nu, voordat het te laat is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten